Translation

EnglishRomânăItalianoSuomiNorskSvenska

Följ Hundhjälpen

facebook twitter youtube rss

Kategorier

Arkiv

Kontakt M.M.

Email: info@hundhjalpen.se
Telefon (vardagar 12-13): 076-172 23 63
Hundägare ombedes ringa sin kontaktperson!

© Hundhjälpen
Org.nr: 802420-6875

Hägnet i Cernavoda


Det gamla hägnet

Det var till den lilla staden Cernavoda med 20 000 invånare som Sara Turetta flyttade år 2002. Hon hade övertalat borgmästaren i staden att sluta avliva gatuhundarna och istället pröva en alternativ och human metod – sterilisering. Hon fick till sitt förfogande ett gammalt hus som hon mödosamt rustade upp till en klinik.

Det var aldrig meningen att det skulle byggas något hundhägn i Cernavoda. Hela verksamheten startade som ett kastreringsprojekt, där de kastrerade hundarna efter åtgärd skulle släppas där de infångats. Man märkte dock omgående att många hundar krävde långvarig medicinsk behandling på grund av sjukdom eller skador. Ett återsläppande vore liktydigt med en plågsam död. Ett fåtal hundar stannade därför kvar. Allteftersom verksamheten framskred utökades antalet kvarstannande hundar och dagens ändamålsenliga hägn tog form.

Arbetet vid hägnet börjar klockan sju. Då städas samtliga inhägnader och andra ytor där hundarna vistas. Frukost serveras. Valpar och hundar med särskilda behov serveras en extra omgång mat vid lunchtid, medan övriga får vänta tills kvällen. Kosten består av torrfoder.

Ca 400 hundar bor innanför de trygga murarna. De hundar som främst får komma in i hägnet är små valpar, svårt sjuka och skadade hundar. Tack vare att många hundar får hem i Sverige ställs platser till förfogande för de mest drabbade hundarna. Varje hund som anländer till hägnet via kliniken tas emot enligt standardrutiner:

  • utredning av generell hälsostatus
  • temperaturkontroll
  • avmaskning
  • anti-parasitbehandling
  • rengöring av öron etc.
  • vaccination efter 3 dagar, återvaccination inom 2 veckor, mot: A. Valpsjuka   B. Parvo   C. Hepatit   D. Leptospiros   E. Parainfluensa
  • vaccination mot rabies då hunden är 4 månader eller äldre

Valpar 3 månader och yngre isoleras 6 veckor innan de släpps in i hägnet. Äldre valpar och övriga hundar isoleras 2-3 veckor, tills samtliga vaccinationer är gjorda.

Hundarna bor gruppvis i inhägnader. Man ser regelbundet över grupperna så att ingen hund ska fara illa i flocken. Inuti inhägnaderna i det gamla hägnet fanns kojor där hundarna kunde vila eller söka skydd mot vädret. Några hundar bodde permanent utanför hägnet, dit de själv sökt sig och stannat kvar. Dessa har ingen kontakt med hägnets hundar.

I juli 2009 renoverades en stor del av det gamla hägnet. Inhägnaderna framför kliniken byggdes om och hela det gamla trästaketet revs. Moderna, ändamålsenliga stängsel sattes upp, samt ordentliga tak till skydd mot både sol och regn.

Planer på ett nytt hägn

Save The Dogs köpte i februari 2008 mark en bit utanför staden Cernavoda för att kunna hysa ett större antal omhändertagna hästar och åsnor, samt för kunna flytta hundhägnet med tanke på det utsatta läget i närheten av floden Donau. Det gamla hägnet svämmades flera gånger över med stora påfrestningar för både hundar och personal. Området för det gamla hägnet hyrdes också av kommunen och kontraktet skulle därför utan vidare kunna sägas upp och därmed sätta hägnets hundar i fara.

År 2010 påbörjades markberedningsarbetet och i september 2011 påbörjades byggandet av hundhusen och hundgårdarna, Projektet döptes till Footprints of Joy för att belysa dess mål att även förändra synen på gatuhundarna i Rumänien i ett större perspektiv. Hundhjälpen har i flera år haft en stående insamling till detta projekt. Läs mer om Footprints of Joy här.

Det nya hägnet

I juni 2012 stod det nya hundhägnet till stor del klart och hundarna flyttades dit. Marken för det nya hägnet ligger uppe på en bergsplatå, 2,5 km från Cernavoda och är på 40.000 kvm. Marken är uppdelad i två tomter:

Den första tomten som är på 5 000 kvm, har förutom det nuvarande huset på 100 kvm, ett garage och en trädgård. Huset kommer att byggas om till kontorsutrymmen och volontärbostad.

Den andra tomten är på 35.000 kvm och blev tidigt iordningställd med stall, foderutrymmen och hagar för de åsnor och hästar som Save The Dogs räddar från vanvård och misär. Verksamheten för åsnorna sponsras helt av den engelska föreningen The Donkey Sanctuary. Hundhjälpen har bidragit till stalluppbyggnad för hästarna.

Här är numera även hundhägnet beläget. Ca 350 hundar är inhysta i moderna hundgårdar. Varje hundgård består av en utfodringsplats, ett hundhus och en grusplan. Även utrymmen för katterna kommer att byggas här, samt veterinärkliniken.

 

Share