Translation

EnglishRomânăItalianoSuomiNorskSvenska

Följ Hundhjälpen

facebook twitter youtube rss

Kategorier

Arkiv

Kontakt M.M.

Email: info@hundhjalpen.se
Telefon (vardagar 12-13): 076-172 23 63
Hundägare ombedes ringa sin kontaktperson!

© Hundhjälpen
Org.nr: 802420-6875

TNR – Trap Neuter Return

Varför använda TNR som metod för att kontrollera bestånd av gatuhundar?

En enda herrelös okastrerad tik ger på två år upphov till 42 hundar. Tikarna som föds blir oftast dräktiga redan vid första löpet och gatuhundarnas population ökar därför drastiskt på kort tid.

Att döda hundarna för att minska antalet är ineffektivt. Det innebär bara att revir blir lediga och att dessa revir intas av nya hundar från närliggande kvarter eller från landsbygden. De nya hundarna fortsätter att föröka sig. Dessutom får de hundar som dödas inte somna in på ett humant sätt, utan de förgiftas antingen direkt ute på gatorna eller så samlas hundarna in och så sprutas gift in i deras bröstkorg. Bägge metoderna är oerhört plågsamt för hunden.

Vad innebär TNR som metod?

TNR, Trap Neuter Return (”Fånga Kastrera Återsläpp”) innebär att man fångar in herrelösa hundar, kastrerar dem och sedan släpper tillbaka dem på den plats där de fångades in och där hundarna vet var de hittar mat. De vaccineras även mot rabies och ges ohyrebehandling. Hundarna märks i örat med ett synligt plastclip.

Metoden rekommenderas av WHO som den mest effektiva och humana metoden för att minska gatuhundsbeståndet.

TNR bör även inkludera kastreringsprogram för ägda hundar som vistas lösa utanför bostadshus. Det är därför Hundhjälpen stöder inte bara TNR-program, utan också att lokalbefolkningen erbjuds gratis kastrering av sina husdjur.

I staden Cernavoda fanns det ca 3000 gatuhundar år 2002, men några år senare hade antalet reducerats till ca 300 hundar tack vare kastreringsprogrammen. Hundar som bedöms inte kunna klara sig på gatan, såsom valpar, extremt magra, sjuka eller skadade hundar, återsläpps inte efter kastrering på den plats man fann dem, utan de får kvarstanna i hägnet och sätts upp i adoptionsprogram.

Share