HUR EN ADOPTION

GÅR TILL

ATT ADOPTERA EN HUND


Vad roligt att du intresserar dig för en av Hundhjälpens härliga hundar. Fundera noggrant igenom din egen situation samt den funktion du vill att hunden ska fylla.

Vad är viktigt för dig och vad kan du bortse från? Är tidpunkten rätt? Har du tillräcklig hunderfarenhet och tålamod? 

.

Det är viktigt att komma ihåg att många av våra hundar har en svår bakgrund där de i princip blivit bestulna på sina tidigare levnadsår, jagade, misshandlade, svultna, trafikskadade – bara några av de fasor de tvingats utstå. Den hund som flyttar hem till dig har rätt att kräva ditt tålamod, din empati och förståelse, din ovillkorliga kärlek och omvårdnad. 

Krav och Garantier


Ladda ned PDF:en nedan för att läsa våra krav och garantier. Vid frågor går det självklart bra att höra av sig!

Intresseanmälan


Är du redo att välkomna en ny familjemedlem i ditt hem och hjärta? Fyll i formuläret för intresseanmälan!

Observera att vi ALLTID utgår från hundens bästa i val av hem. Vi förbehåller oss därför rätten att neka eller avbryta en bokning om vi känner tveksamhet gällande lämpligheten hos intressenten, utan att kunna / måste specificera orsaken därtill.

Det går alltså inte att kräva att få adoptera en hund, eller att fritt få välja den hund man vill ha. Hundens bästa är alltid i fokus. Bokningen avbryts likaså om det framkommer att intressenten lämnat felaktiga / bedrägliga uppgifter om sig själv och sin situation. Detta gäller ända fram till det faktiska fysiska överlämnandet av hunden.

Läs mer om adoptionsprocessen nedan!

Det här händer innan hämtning

Fyll i intresseanmälan

Innan du fyller i vår intresseanmälan bör du läsa våra krav och garantier.

I din intresseanmälan behöver du inte ange en specifik hund av intresse, utan vi diskuterar oss gärna gemensamt fram till ett lämpligt urval – och den rätta hunden. Valet baseras på din livssituation och dina intressen. Alla hundar är inte lämpliga i alla hem, och vi kommer inte att godkänna att en hund som har dåliga förutsättningar att finna sig tillrätta hos dig flyttar hem till dig – ett annat val kan vara att föredra. Du kan också via mail nå oss för att ställa frågor.

Första kontakten

När vi tagit emot din intresseanmälan kontaktar vi dig via telefon för en intervju. Du får då redogöra för din familje- och arbetssituation, din hunderfarenhet och annat som kan vara av vikt. Självklart kan även du ställa frågor. För att en bokning ska göras måste båda parter känna sig nöjda och trygga med beslutet. Ibland gör vi hembesök i samband med bokningen. Du bör klargöra när du önskar att din hund reser till Sverige så att vi kan starta planeringen kring den. Tidpunkten ska väljas så att du kan vara hemma med hunden den första tiden. Vi garanterar vid detta tillfälle inte ett resedatum, men gör vårt bästa för att hunden ska komma så nära önskad tidpunkt som möjligt.
När du har bokat en hund, så skickar vi dig per mail ett informationshäfte med nyttiga tips och råd.

Innan ankomst

Ca 10-14 dagar före hemkomsten får du per telefon ett definitivt ankomstdatum samt klockslag. Sedan blir du ungefär 3-5 dagar före ankomst uppringd igen för ett samtal i lugn och ro gällande praktiska saker kring hemkomsten.

Här bör du ställa alla viktiga frågor du har funderat över.

När du slutligen åker till Arlanda eller mötesplatsen för biltansport, för att hämta din hund, ska det inte finnas obesvarade frågor som gör att du känner dig otrygg eller osäker.

Vanlig nervositet brukar dock vara standard.


Hämtning och första tiden


Vid hämtning


Vår representant möter upp dig och övriga hundägare på Arlanda ca 20-30 minuter före planets ankomsttid. Där skrivs det formella överlåtelseavtalet varav du får en kopia. Underskrivandet innebär också att du godkänner våra ”krav och garantier”. Därefter tar du emot din efterlängtade nya kamrat (glöm inte de medföljande dokumenten). Du får hjälp att sätta på det halsband och koppel du har med dig och den sele som medföljer hunden. Övrigt du bör ha med är lite godsaker att bjuda hunden på (köttbullar eller skinkbitar), en skål för vatten till hunden, hundbajspåsar och en handduk/hushållsrulle.


Om hunden anländer via flyg, till Arlanda, är det bra att tänka på att golvet är obehagligt för hundar så var beredd på att bära hunden därifrån. Vi vill att du undviker att transportera hem hunden med buss, tunnelbana eller tåg då dessa färdmedel till en början är mycket skrämmande för hunden.

Fortsatt kontakt och stöttning


Nu tar din kontaktperson över.

Varje hund har en egen kontaktperson – namn och kontaktuppgifter står på överlåtelsekontraktet. Kort efter att ni kommit hem ringer denna person och hör hur hemkomsten varit.


Kontaktpersonen ringer några gånger under det första året för att höra hur det går för hunden och eventuellt bistå med rådgivning. Du kan givetvis själv ringa när du önskar.


Ta även hjälp av den grupp som Hundhjälpen har på Facebook, Hundhjälpen Owners’ Club, som endast är för våra adoptörer. Här samsas hundägare och medlemmar för att dela erfarenheter eller bara prata av sig. Den stora mängden erfarenhet som sammantaget finns här är en god kunskapskälla vad gäller uppfostran, beteende etc.

Viktigt att tänka på


Det är otroligt viktigt att se till att hunden inte kan komma lös den första tiden (cirka 3 månader).

Halsband ska sitta på ordentligt så att hunden inte kan ta sig ur och kopplet ska viras runt handleden.


Se till att vara försiktig och ha kontroll på hunden vid öppnandet av dörrar och bildörrar. Se till att eventuella verandadörrar är stängda så att inte hunden kan ta sig ut.


En hund som kommer lös den första tiden kan vara svår att hitta och få hem igen. Ett hundsök involverar många personer under dygnens alla timmar. Det finns också en risk att en lös och förvirrad hund kan skada sig i trafiken.