SÄKERHETSSELE

TEMA SÄKERHET


Hundhjälpens hundar har levt i en tryggad och sluten miljö. De har sina kamrater, sina skötare och sina rutiner.

De har aldrig sett en cykel, en barnvagn eller brusande trafik. Ljud, syner och rörelser kan uppfattas som skrämmande / hotfullt, och då är det du som ägare / jourhem som måste se till att hunden är trygg.

Våra hundar anländer alla med en inprovad Haqihana-sele samt ett Baggen-koppel. Selen sitter bekvämt på hunden och är i princip omöjlig att ta sig ur om den är rätt anpassad – du måste givetvis varje dag kontrollera att knäppen är hela och rena och att selen inte riskerar gå sönder p g av slitage.

Gällande kopplet måste du kontrollera att haken slår igen – en smutsig hake kan fortfarande vara öppen.


Denna fina och trygga utrustning är värdelös om du som ägare inte ser till att hålla ett stadigt tag i kopplet. Ett snabbt ryck får inte innebära att du tappar taget. Vi rekommenderar att du alltid fäster kopplet i ett midjebälte – hunden sitter då fast vid dig även om du t ex skulle ramla omkull.

Då hunden inte ska ha sele på inomhus är ett mjukt halsband ett bra komplement.

.

Haqihana Double H

Haqihana Double H

Haqihana sele (extra lång)

Haqihana sele (extra lång)

Olika modeller


Selen finns i två varianter, Double H har två magremmar och är den sele som hundarna har när de ankommer till Sverige.

Denna sele är den absolut säkraste att ha på sin nykomna hund och vi rekommenderar starkt att man fortsätter använda denna på hunden för att förebygga att hunden kan komma lös.


Double H finns inte för riktigt små hundar så där finns en annan variant som har en magrem och heter Haqihana extra lång.


Haqihanas sele modell ”Double H” är handsydd i Milano, Italien. Den är enkel att sätta på och bekväm för hunden utan några hårda, vassa eller skavande delar.

Designen gör den rymningssäker under förutsättning att den är rätt inpassad

Tänka på vid upphämtningstillfället


VARJE hund som bokas reser med en egen ”Double H”-sele inpassad redan i hägnet.

Selen ingår i det priset du betalar för hunden, ett Baggen koppel med säkerhetskrok medföljer också.


Det är viktigt att komma ihåg att ett enkelt läderhalsband ska medföras av ägaren vid upphämtningstillfället. Gärna även bälte /hundförarbälte.


Målsättningen är NOLL framtida lösa hundar och ingen hund lämnar vid ankomsten utan säker utrustning.


Hur ska jag ställa in min hunds sele?

Haqihana har 3 olika modeller så det är viktigt att man väljer Double H eller extra lång.

  1. Ringen på framdelen på selen skall hamna på hundens bröstben, den får inte ligga så högt som på halsen.
  2. Bakre remmen under magen skall ställas in så att den blir så lång att den kommer bakom revbenen för att sen knäppas uppe på ryggen. Detta bidrar också till att armbågarnas rörelsemönster är helt fritt.
  3. Att den bakre remmen sitter bakom revbenen hindrar hunden från att kunna backa ur selen så att den dras över huvudet, vilket är ett av de vanligaste sätten som hundarna kommer lösa på.

Även i framtiden när man besöker okända platser så bör man tänka på säkerheten så att hunden inte skall kunna komma lös på främmande område. Då är det bra att ha sitt säkerhetstänk lite extra och använda Haqihanaselen och ett rekommenderat midjebälte. Det är väldigt bekvämt och känns tryggt, då vet man att om man skulle ramla eller tappa kopplet så sitter hunden fortfarande fast.


Hoppas att ni tar till er information och råd kring säkerheten då vår gemensamma erfarenhet i föreningen är till för att hjälpa och förhindra tragedier.


Kontakta jane@hundhjalpen.se om du behöver råd gällande selar / utrustning och säkerhet.